AUXERROIS 1Auxerrois, een kleine krachtpatser, die als noorderling frisse, sappige wijnen kan leveren.

Geschiedenis

In Duitsland is de Auxerrois druif vanaf ongeveer 1800 bekend. Daar komt hij nu vooral in Baden en de Pfalz nog voor. De naam verwijst naar de stad Auxerre, maar daar tref je geen enkele Auxerrois-wijnstok aan. De herkomst van het ras is onzeker. Het ras komt waarschijnlijk oorspronkelijk uit Duitsland of de Elzas. Auxerrois kom je voornamelijk tegen in het noordelijke deel van Europa. Vooral in de Elzas wordt de druif aangeplant als een van de belangrijkste voor de crémant d’Alsace. In Luxemburg wordt zij ook veel aangeplant; in Duitsland in mindere mate. Er is veel verwarring rond de Auxerrois, de witte druif uit de Elzas. Velen denken dat het een mutant is van de Pinot Blanc, maar de meningen zijn hierover verdeeld. Weer anderen denken dat het een mutant is van de Chardonnay en anderen beweren dan weer van de Pinot Gris. De Auxerrois is sterk verwant aan de Pinot Blanc (maar géén familie) en is misschien wel ontstaan te zijn uit een kruising tussen de Gouais blanc en de Pinot Auxerrois. Hoogstwaarschijnlijk is de Auxerrois, de witte druif uit de Elzas een zelfstandig druivenras. 

In de wijngaard

Hij komt in de Elzas vrij veel voor, bijna net zoveel als de Pinot Blanc. De naam verwijst naar de stad Auxerre, maar daar tref je geen Auxerrois aan. De witte druif Auxerrois groeit uitstekend op leisteen en is eerder rijp dan de Pinot Blanc. Ondanks dat de Elzas vaak mooie nazomers heeft, is dit vroege rijpen erg populair bij de wijnboeren. Door de verschillende tijden van rijpheid, kun je veel beter de oogsttijd reguleren en de plukkers verspreid inzetten.

Van druif naar wijn

Een lichte, droge fruitige wijn, maar daarnaast zit er een fijn zuurtje in. Typerende geuren en smaken zijn geroosterde amandelen en geel fruit zoals perzik, abrikoos. De verwantschap met de Pinot blanc is zo groot, dat hij regelmatig als een Pinot Blanc wordt aangeboden. Maar de Auxerrois heeft wel wat meer body en een iets hoger alcoholpercentage dan de Pinot Blanc en is in z’n smaken wat knisperiger.

In het glas

Heel verfrissend als aperitief of bij een mooie salade. Een visgerechtje kan hij ook zeker hebben.