278 Foto Cabernet Sauvignon druifDe Cabernet Sauvignon behoort tot een van de bekendste druiven en meest populaire wijn ter wereld.

Wereldwijd staat er ongeveer 165.000 hectare van aangeplant. In Duitsland bedraagt de aanplant 270 hectare, waarvan ruim de helft van deze rode wijn voorkomt in het Duitse wijngebied de Pfalz.

Cabernet Sauvignon is een blauwe druivensoort en behoort tot de zeer laat rijpende rassen. De druiven ervan bevatten veel pitjes, kleurstof en tannine, waardoor de wijn een diepdonkere kleur krijgt en uitstekend geschikt is voor barrique-rijping en lang bewaren.

De wijnen van de Cabernet Sauvignon hebben veel karakter en de typische smaak van zwarte bessen (cassis) en een aroma van groene paprika. Een bijzonderheid van het ras is dat onder heel uiteenlopende klimaat- en bodemcondities de geur en de smaak van de wijn onmiskenbaar blijven. 

Geschiedenis

In 1635 werd van de Cabernet Sauvignon druif voor het eerst melding gemaakt. Cabernet Sauvignon is ontstaan uit een kruising van de Cabernet Franc met de Sauvignon Blanc. De oorsprong van dit ras ligt in de Médoc, in de Franse Bordeaux-streek. Tegenwoordig wordt deze druif ook verbouwd in Duitsland, Californië, Australië, Zuid-Afrika en Chili.

Cabernet Sauvignon wereldwijd

In Duitsland wordt de Cabernet Sauvignon in toenemende mate en met groot succes verbouwd en de Duitse Cabernet Sauvignon is van hoogwaardige kwaliteit.

De Cabernet Sauvignon is de ruggengraat van de fijnste Bordeaux cuvée en verantwoordelijk voor de fijnste variëteit wijnen uit de nieuwe wereld. Cabernet Sauvignon mag dan wel de belangrijkste druivensoort van het Bordeaux gebied zijn, toch wordt hij uitsluitend in een assemblage gebruikt. Dit komt omdat de wijnproducenten ter plaatse vinden dat hij alleen volledig tot zijn recht komt in een blend met Cabernet Franc, Merlot, Malbec of Petit Verdot. In Duitsland vind je ook 100% Cabernet Sauvignon wijn.

In de wijngaard

De Cabernet Sauvignon groeit zeer krachtig en kan op veel grondsoorten gedijen, behalve op heel vruchtbare bodems, waar de groei veel te sterk wordt. De Cabernet Sauvignon is een kleine doffe donkerblauwe druif met een dikke schil. Het sap is zeer aromatisch.

De druivenstok is goed bestand tegen wintervorst, alleen in het voorjaar kan schade ontstaan door nachtvorst. De weerstand tegen ziekten is groot.  De druif Cabernet Sauvignon is alleen vatbaar voor meeldauw en gevoelig voor uitdroging van de steeltjes. Het groeiseizoen is lang, zodat de wijngaarden moeten worden aangeplant op een iets warmere plaats. De opbrengst is over het algemeen laag en de oogsttijd begint pas in oktober.

Van druif naar wijn

Cabernet Sauvignon staat bekend om zijn wijnen met kracht, volle smaak, fruitigheid en diepe kleur, met veel tannines. Deze wijn kan lang rijpen en kan zeer complex worden. Veelal vindt rijping in barrique (225 ltr eiken vat) plaats.

De Cabernet Sauvignon geeft over het algemeen zeer goede volle, tanninerijke wijnen, die vaak lang bewaard kunnen worden. Gedurende deze bewaartijd ontwikkelen deze wijnen in de fles.

Bij overproductie of onvoldoende rijpheid maakt fruitigheid plaats voor een onaangenaam vegetale toon die aan groene paprika doet denken.

Cabernet Sauvignon is herkenbaar aan zijn diepe paarse kleur. Hij heeft voortreffelijke tannines en een krachtige complexe smaak. Een beroemde Cabernet Sauvignon is uiteraard de rode Bordeaux.

In het glas

In het glas kleurt deze wijn donkerrood en naarmate er rijping op de fles heeft plaatsgevonden zelfs een doffe, bruinige tint. Ondanks dat de wijn dan “over de top” lijkt is deze meestal nog steeds goed drinkbaar. Talrijke geuren en smaken: zwarte bessen, kersen, rijpe pruimen, kruidigheid, kaneel, eucalyptus, munt, bieten, zwarte olijven en tabak. 

Jonge Cabernet Sauvignon wijnen kunnen door de tannines wat stug overkomen. Daarom worden ze vaak geblend met 'zachtere' rassen zoals de Merlot, Shiraz of Cabernet Franc. Omgekeerd wordt Cabernet Sauvignon regelmatig gebruikt als aanvullende druif om de smaak van traditionele rassen in een bepaald gebied wat complexer te maken. Overigens is Duitse Cabernet Sauvignon over het algemeen minder stug en bezit minder tannines.

De Cabernet Sauvignon is perfect te combineren met gebraden vlees, gegrilde steaks, wild, gegrilde groeten en de meeste kaassoorten.