277 witte druif chardonnayChardonnay is een van de populairste witte wijnen ter wereld. Ook in Duitsland groeit zijn aanplant gestaag.

Geschiedenis

De wijnen zijn veelzijdig inzetbaar en hebben afhankelijk van de geografische positie een noordelijk en zuidelijk karakter. Zoals zo veel oude druivenrassen is ook de witte Chardonnay afkomstig uit voor-Azië. Met de uitbreiding van de wijncultuur kwam het ras naar Frankrijk en vond daar vooral in de Bourgogne een thuis. Een plaatsje bij Tournus met de naam Chardonnay heeft er misschien zijn naam aan gegeven. In de Bourgogne hebben de kloosters zich beziggehouden met de verbreiding en veredeling ervan. Sinds eeuwen staat de Chardonnay voor grote witte Bourgogne. Ook in de Champagne speelt hij een essentiële rol. In Duitsland volgde officiële toelating in 1991. Omdat voordien enkele bedrijven al plantgoed uit Frankrijk betrokken, zijn enkele Duitse Chardonnay-wijngaarden wezenlijk ouder. De zeer bekende Chardonnay wijn in Frankrijk heet Chablis, terwijl veel mensen denken dat de Chablis een druivensoort is.

De noordelijke Chardonnay wijnen zijn over het algemeen frisser dan de zuidelijke, terwijl deze laatste wat voller, krachtiger en "vettiger"zijn. Vooral de smaak van boter in de wijn wordt dan sterker. De chardonnay wijn uit Duitsland zal vanwege het klimaat frisser van karakter zijn dan het zuid-Franse type. Het Duitse wijngebied De Pfalz bezit de grootste aanplant van Chardonnay druiven in Duitsland met ongeveer 450 hectare. Deze druif is verder bijzonder geschikt om in barrique (houten vaten van 225ltr) te laten rijpen. De chardonnay barrique is over het algemeen bijzonder elegant en de smaak van het vat harmoniseert bijzonder goed met de fruitigheid van de wijn.

 

Chardonnay wereldwijd

Chardonnay is een van de populairste druivenrassen ter wereld. Het succes van deze druif trok natuurlijk ook de aandacht van andere landen. Tegenwoordig vind je deze druif ook in Italië, Spanje, Portugal en Oost Europa. Ook in de Nieuwe Wereld wordt de Chardonnay druif veel verbouwd. Ook in Duitsland neemt de aanplant langzaam maar zeker toe met jaarlijks 50 tot 100 hectare. Met bijna 1100 hectare heeft de Chardonnay nu een aandeel van ongeveer 1% binnen de totale Duitse aanplant. Vooral in districten met een traditioneel hoog aandeel Burgundersoorten (bijvoorbeeld in de Kaiserstuhl in Baden of aan de Südliche Weinstrasse in de Pfalz) wordt hij met het nodige succes aangeplant.

In de wijngaard

De Chardonnay stelt aan de ligging even hoge eisen als een Weisser Burgunder of een Riesling. Wat mindere wijngaarden zijn daarom ongeschikt. Hij gedijt het best op diepe, kalkhoudende warme bodems. Chardonnay is goed bestand tegen winterkou en is niet erg gevoelig voor ziektes. Wel begunstigen de dunne schillen vorming van botrytis. Hogere stammen verbeteren de bloeivastheid. In de herfst rijpt hij net als de Weisser Burgunder vrij laat en kan hij kort voor de Riesling geplukt worden. De mostgewichten zijn gelijk aan die van Weisser Burgunder en bij kleine opbrengsten nog wat hoger. In de juiste wijngaarden bereiken de zuurwaarden een goed niveau.

Van druif naar wijn

De meeste Chardonnays worden droog gevinifieerd. Behalve in roestvrij staal gebeurt de opvoeding ook nogal eens in barrique. Daarvoor is dan wel een hoogwaardige basiswijn nodig. Frisse, fruitige wijnen worden ook tot sekt verwerkt. Kenmerkend voor de wijn Chardonnay uit de koelere gebieden is de geur van meloen, peer, citroen, overrijpe kruisbessen en ook groene appel. Deze Chardonnays zijn ook fruitig en fris. Zijn ze in barrique opgevoed, dan worden de primaire fruitaroma’s aangevuld met die van hout of vanille. De Chardonnay uit de warmere gebieden smaakt meer naar tropische bloemen, boter, ananas en nectarines.

In het glas

Aangezien Chardonnay in verschillende stijlen wordt aangeboden, van frisse Qualitätswein tot weelderige droge Auslese, kan hij op de meest uiteenlopende momenten gedronken worden. Lichte, jonge wijnen zijn goede begeleiders van vis en schelpdieren, krachtige versies, al dan niet met hout, passen goed bij wit vlees of pittige kaas.