Gewürztraminer met zijn verleidelijke rozengeur is een populaire druif in de Duitse wijncultuur.
Waar hij moet worden gerooid, wordt hij weer nieuw aangeplant. In de Pfalz ziet men de grootste aanplant met ongeveer 350 hectare.
Geschiedenis
De oudste wijngaard van de Pfalz is de Rhodter Rosengarten. Hier wordt al ruim 400 jaar Gewürztraminer verbouwd. Sommige onderzoekers zien Griekenland als bakermat. Tramin in Zuid-Tirol is wat dat betreft omstreden, maar vast staat wel dat daar al in de 15e eeuw Traminer als miswijn aan de kloosters werd geleverd. Historische documenten vermelden de aanwezigheid van de druif in Duitsland in de 16e eeuw. Er werd toen aanbevolen het ras aan te planten. Verwijzingen naar nieuwe kweekvarianten van de Gewürztraminer uit de 18e eeuw tonen aan dat ook toen al met succes aan veredeling werd gedaan.
In de wijngaard
De Gewürztraminer, ook geteeld in de Elzas, Zuid-Tirol, Australië en Californië, kent in Duitsland een aanplant van ongeveer 830 hectare,. De meeste wijngaarden staan in de Pfalz. Het Duitse woordje gewürz betekent kruidig. De geur en smaak van deze druif is bijzonder expressief. Daarom kent deze wijn veel voor- en tegenstanders.
Gewürztraminer heeft een heel dikke, licht rossige schil en kan een rijpheid bereiken die overeenkomt met een hoge Auslese. Door de neiging tot vroegtijdig vruchtverlies vallen de opbrengsten vaak laag en variabel uit. Het langjarig gemiddelde komt zelden boven de helft van het maximaal toegestane rendement per hectare uit. De geringe opbrengsten zijn een indicatie dat de Traminer een van de hoogwaardigste Duitse druiven is.
Van druif naar wijn
Van de zeer aromatische en kruidige druif kunnen zowel normale als bijzonder verfijnde wijnen gemaakt worden. Afhankelijk van bodem en opbrengst zijn de wijnen eleganter of zwaarder, met soms behoorlijk wat alcohol. Wat ze delen is een relatief milde zuurgraad. Typische Gewürztraminers hebben stro- tot goudgele kleur en bescheiden tot weelderige geur die doet denken aan bloeiende rozen. Verder zijn aroma’s te vinden van rozenblaadjes, acaciabloesem, viooltjes, honing, lychée, marsepein, kweepeergelei, bittere sinaasappel of maracuja. Edelzoete Auslesen zijn geschikt voor langdurige opleg.
In het glas
Zijn geurige neus en zijn kruidige fruitsmaak maken de Gewürztraminer tot een druif voor liefhebbers van aromatische wijnen. In droge of halfdroge versie past hij bij wildpaté, gevogelte met kruidige saus, slakken en pikante ragouts. Goed gerijpt en edelzoet is het een mooi aperitief. Zoete Spätlesen en edelzoete Auslesen gaan prachtig samen met desserts waarin marsepein, chocolade of distillaten zijn verwerkt. Gewürztraminer en Munster of vette blauwschimmelkazen zijn een perfecte combi.