297 merlot druifDe Merlot druif is het meest bekend door de Bordeaux wijnen. Meestal een blend met Cabernet Sauvignon. De Merlot druif is iets groter en heeft een dunnere schil dan de Cabernet Sauvignon. De naam Merlot zou vernoemd zijn naar de merel.

Merlot hoort tot de meest aangeplante druiven voor rode wijn. Al in de 18e eeuw is er melding van gemaakt. In Duitsland mag deze van oorsprong Franse druif pas sinds 1997 geteeld worden. De Duitse aanplant aan Merlot bedraagt ruim 400 hectare. De helft daarvan ligt in de Pfalz. Duitse Merlots  kunnen erg goed concurreren met de Franse. De Duitse Merlots zijn over het algemeen toegankelijker. Ze zijn wat frisser en breder inzetbaar bij wijn-spijs combinaties.

Geschiedenis van de Merlot

Merlot werd voor het eerst in boeken vermeld in 1784 als een van de betere rassen in het gebied van Libourne. De aanplant aan Merlot is de laatste jaren aanzienlijk gestegen. Merlot is wereldwijd zeer populair en men is steeds meer tot het inzicht gekomen dat Merlot in een vrij koele wijngaard moet worden aangeplant. Merlot wordt op deze manier heerlijk fruitig en intens van karakter. Reden van het succes van de Duitse Merlot.

Buiten Frankrijk is Californië een belangrijke producent van Merlotwijn. Men kwam er in de jaren zeventig achter dat Merlot niet alleen goed functioneerde in een assemblage naar Frans model. Merlot kan ook als mono-cépage een prima wijn voortbrengen.

In de wijngaard

De Merlotwijn wordt geproduceerd in Frankrijk, Italië, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Australië en Chili. In Duitsland is men jaren geleden begonnen met de Merlot en kan goed concureren met de andere landen.

De Merlot is een internationaal druivenras en is in geur en smaak vooral te herkennen aan kersen, bessen en pruimen. De wijnen van deze druif zijn over het algemeen sappiger en soepeler dan die van de Cabernet Sauvignon, met minder tannine. Daardoor zijn ze vaak gemakkelijker en jonger te drinken. Het zijn makkelijke wijnen met veel smaak.

Merlot groeit matig sterk en het best op lichtere grondsoorten. De druif is winterhard. De weerstand tegen ziektes is gering. Vooral regen tijdens de oogstperiode kan aanzienlijke schade geven door rotting van de bessen. Door het redelijk vroege uitlopen van de stokken kan er schade door nachtvorst ontstaan.

Merlot is een productieve, vroeg rijpe, fruitige donkerblauwe druivensoort. In de koude gebieden, zoals Duitsland geeft dit een groot voordeel. Het sap is weelderig, fruitig en kan zwoel, bijna zoet zijn. De druif heeft een niet al te dikke schil en een relatief hoog suikergehalte. Als de productie te hoog wordt, worden de wijnen dun en licht.

Van druif naar wijn

Na 2 tot 3 weken worden de schillen pitjes van het sap gescheiden. Meestal vindt dan rijping op een eikenhouten vat plaats van 6–18 maanden. Dit zorgt er voor dat de tannine wordt “geslepen” en maakt de wijn zachter. De meeste Merlots, zo ook de Duitse Merlots worden vaak in een Frans eiken vat opgevoed en zijn daarna meestal meteen op dronk.

Merlot werd vaak met de Cabernet Sauvignon vermengd, maar wordt nu steeds meer verkocht als een 100% Merlot. De Duitse Merlots bezitten vaak soepele tannines en zijn door hun frisheid heel toegankelijk.

In het glas

Zacht, kruidig, fruitig, zwarte bessen, pruimen, moerbei, bramen, chocolade, truffels, tabak en stal. Merlots zijn ideaal voor herfst en winter. Doordat de schil vrij veel kleurpigment heeft worden de wijnen ook vrij donkerrood. Deze zachte, soepele wijnen zijn geliefd bij veel mensen. De eenvoudiger versies doen het goed als borrelwijn en passen goed bij lichtere gerechten. De barriquewijnen zijn mooie begeleiders van krachtige gerechten. Ze kunnen het best geserveerd worden op een graad of 16 à 17. Krachtige varianten, waaronder vele Duitse Merlots zijn uitstekende begeleiders van vleesgebraad, wild of kaas.