299 druif duitse sauvignon blancDe Sauvignon Blanc is éen van de bekendste en meest populaire druivenrassen in de wereld.

De Franse klassiekers komen uit het Loire dal. De Sancerre en Poully Fumé zijn de bekendste. De Duitse Sauvignon Blanc scoort internationaal heel hoog vanwege de innemende frisheid. De laatste jaren komen er ook veel goede Sauvignon Blanc wijnen uit de nieuwe wijnwereld. Deze druif wordt in veel wijnlanden aangeplant maar de oorsprong ligt in zuidwest Frankrijk.

 

Geschiedenis van de Sauvignon Blanc

In de 18e eeuw verspreidde de Sauvignon Blanc zich over Spanje, Noord-Italië, Nieuw-Zeeland, Chili, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika. Deze witte druif is tegenwoordig vooral te vinden aan de Loire en in het zuidwesten van Frankrijk, waar hij in 1710 voor het eerst in een oorkonde vermeld werd. Maar eigenlijk is het niet duidelijk waar de Sauvignon Blanc ontstaan is. Zowel zuidoost Frankrijk als de Loire claimen de bakermat te zijn. Zeker is dat ergens rond de 18e eeuw in Bordeaux Cabernet Franc en Sauvignon Blanc zijn gekruist om Cabernet Sauvignon te creëren. 

De laatste jaren vindt men deze druif ook in Duitsland. De Duitse Sauvignon Blanc is nog niet in grote hoeveelheden in Duitsland te vinden. Aangezien deze druif steeds populairder wordt, zal er op termijn wel meer Sauvignon Blanc verbouwd worden. In de Pfalz wordt deze druif al in toenemende mate geteeld. Overal ter wereld wordt tegenwoordig Sauvignon Blanc verbouwd. Vooral uit Nieuw-Zeeland heeft de wijn een krachtig, expressief aroma en een meer tropische smaak.

 

Sauvignon Blanc wereldwijd

Sauvignon Blanc is de hardrocker onder de druiven. Met ruige harde zuren en groene smaken dringt deze expressieve druif zich op. Niet voor niets komt het woord Sauvignon van het woord Sauvage (wild en woest). De druif komt oorspronkelijk uit de stad Bordeaux, waar ze wordt gebruikt in de witte wijnen. Een dure witte wijn waarin Sauvignon Blanc wordt gebruikt is de dessertwijn Sauternes. 

Een wijngeheim dat nog ontdekt moet worden is de Sauvignon Blanc uit het Oostenrijkse Steiermark. Op de steile vulkanische bergflanken geeft deze Sauvignon Blanc hier schitterende wijnen. Zeer mineralig en in de Europese stijl. Dat laatste geldt ook voor het Spaanse Rueda. Fonkelfris zijn de Sauvignon Blancs hier. Witte Bordeaux is bijna altijd een blend van Sauvignon Blanc en Sémillon. In Sauternes wordt de Sauvignon Blanc veelal ingezet voor beroemde edelzoete wijnen.

 

In de wijngaard

Omdat de Sauvignon in vele gebieden van de wereld voorkomt veronderstelt men dat het een makkelijke druif is. Niets is minder waar! Hij werd geplant omdat men niet wist wat men anders moest planten. De rode druiven van Bordeaux en de belangrijkste druiven van de Bourgogne, Pinot Noir en Chardonnay, waren al geplant. De witte druiven van Bordeaux lagen voor de hand, ongeacht of de soort er geschikt voor was. Om Sauvignon Blanc fris van smaak te houden moet hij in koele omstandigheden groeien. Daarom doet de druif het zo goed in landen als Duitsland. De druif bloeit laat en rijpt snel. Hij houdt wel van de zon, maar teveel hitte verwoest het belangrijkste aspect: het scherpe aroma en de zuren.

Sauvignon Blanc heeft veel smaak. Belangrijk hierbij is de timing van de oogst. Als de druif te laat wordt geplukt, verliest hij de kenmerkende zuren en wordt de wijn wat flauw en minder fris. 

 

Van druif naar wijn

Er kan een legio aan woorden voorbij komen als je deze wijn proeft: groene appel, grassig, groene paprika, grapefruit, anijs, perzik, kattenpis, buxus, kruisbessen, kiwi, limoen en het groen van brandnetel. De rode draad is het frisse, "groene"en "grassige" karakter van de wijn. Sauvignon Blanc uit nieuw-Zeeland heeft een veel intensere tropische smaak dan de Sauvignon Blanc uit Europa.

De combinatie van intensiteit en balans kenmerkt de Duitse Sauvignon Blanc. De wijn ruikt intens naar kruisbes en rijpe limoen, passiefruit, guave tonen, gemaaid gras en gekookte asperges. Echt een "groene" frisse geur. Meer gefocust op fris fruit met verkwikkende zuren dan op terroir, buxus en kattenpis. 

 

In het glas

De Sauvignon Blanc is een witte druif met een groenige schil. Smaakt goed bij: asperges, wit vlees, Sushi, Chinees, en alle vis en schelpdieren zonder romige saus, het liefst alleen boter, olie of citroen. 

 

 

 

 

Naar Homepage