414 Scheurebe druifScheurebe is een witte druivensoort, een succesvolle kruising van de Riesling en een onbekende druif.

Geschiedenis

In 1916 slaagde Duitse druivenkweker Georg Scheu erin om een overtuigende nieuwe kruising te creëren die zijn naam zou gaan dragen. De kruising zelf kreeg erkenning in de jaren vijftig, toen het lukte om er Beeren- en Trockenbeerenauslesen van te maken. Vooral in Rheinhessen plantten wijnboeren het ras aan. In de jaren zeventig was er sprake van een hausse en verdubbelde de aanplant. Van de in totaal 1800 hectare aangeplante Scheurebe liggen er ongeveer 1000 in Rheinhessen, 400 in de Pfalz en 140 aan de Nahe. Ook in Baden en Franken worden goede resultaten met dit aromatische ras behaald.

In de wijngaard

De Scheurebe verdraagt vrij goed droge, arme bodems, voelt zich goed thuis op löss en kalkhoudende gronden. Scheurebe is gevoelig voor wintervorst, evenals voor botrytis en oïdium (rotting en meeldauw).

Van druif naar wijn

Van deze druif worden vaak halfzoete en zoete wijnen gemaakt. De kleur varieert van lichtgeel via strogeel, tot intens goudgeel. De aromatische wijn valt op door een typische neus en een harmonieuze verbinding van levendige zuren en fruitig zoet. De edelzoete varianten kenmerken zich door een lange houdbaarheid en bieden na vele jaren een indrukwekkend bouquet met perzik of rozen.

In het glas

Het even intense als verleidelijke aroma doet denken aan zwarte bessen, perzik, grapefruit, mandarijn of rijpe peer. Scheurebe wijnen zijn ideale begeleiders van een aromatisch-kruidige keuken, van voorgerecht tot dessert. De verschillende smaakstijlen en kwaliteitsniveaus maken Scheurebe veelzijdig in het gebruik. Lichte Kabinett is ideaal om zo te drinken. Droge en halfdroge Spätlesen dienen zich aan als begeleiders van kruidig-aromatische ragouts met vis of gevogelte en van Aziatische gerechten. Edelzoete Spätlesen en Auslesen passen perfect bij fruitdesserts.