406 Foto Weissburgunder druifWeissburgunder (Weisser Burgunder) is de Duitse naam voor Pinot Blanc in Frankrijk en Pinot Bianco In Italië.

Geschiedenis

De Weissburgunder behoort tot de Burgunderfamilie, net als de Grauburgunder en de Spätburgunder. Tot aan het begin van de rijping van de druiven is er nauwelijks verschil te zien tussen deze drie Burgunderrassen. Pas bij toenemende rijpheid ontwikkelen zich de kleur van de druif en de geur- en smaakcomponenten ervan. Het bestaan van de Pinot Blanc is gedocumenteerd sinds de 14e eeuw.

Behalve in Duitsland is de Weissburgunder (Weisser Burgunder) ook in diverse buurlanden te vinden. In Frankrijk is dat onder de benaming Pinot Blanc, in Italië als Pinot Bianco. Verder is hij aangeplant in Oostenrijk, Zwitserland en Slovenië. In Duitsland wint hij aan populariteit, wat geresulteerd heeft in een aanplant van 3500 hectare, ruim 3% van het totaal. De druif gedijt ook op plaatsen waar het voor de Riesling al te warm is. Sinds enkele decennia is sprake van een flinke groei in aanplant. De afgelopen tien jaar was er zelfs een verdubbeling van de aanplant. Met ruim 1100 hectare is Baden een echt bolwerk voor Weissburgunder, evenals de Pfalz met ruim 800 hectare en Rheinhessen met ruim 700 hectare.

In de wijngaard

De eisen die Weissburgunder aan bodem en klimaat stelt, duiden op verwantschap met de Spätburgunder. Deze eisen zijn hoog. De druiven staan het liefst op voldoende warme, diepe en krachtige bodems, en op droge locaties. Het ras is redelijk gemakkelijk te telen en kan door een lange rijpingstijd hoge mostgewichten bereiken.

Van druif naar wijn

De Weissburgunder (Weisser Burgunder) heeft een bleek- tot lichtgele kleur, en is zacht en ingetogen in de geur. Kenmerkend is een licht nootachtig aroma. Hij wordt vooral droog gevinifïeerd, met medium tot krachtige body en fijne zuren. Op het niveau van Spät- en Auslese worden voor de opvoeding ook barriques gebruikt. Op kleine schaal zijn ook edelzoete versies en frisse Weissburgundersekt verkrijgbaar.

In het glas

Elegante, droge Weissburgunders met frisse zuren en fijn fruit zijn ideale eetwijnen. De Weissburunder is breed inzetbaar; van lichte zomerwijnen tot krachtige droge Auslese. Weissburgunder ruikt naar noten, appel, peer, kweepeer, abrikoos, citrusvruchten of verse ananas. Een medium body en een aangenaam frisse zuurgraad maken hem veelzijdig inzetbaar aan tafel, bijvoorbeeld bij zeebanket, vis, kalfvlees, varkensvlees en gevogelte. Goed gekoeld is de wijn ook heerlijk als terraswijn. Extractrijkere versies, al dan niet met barrique, passen ook bij lam of jong wild.