Duitse wijnen, jij..?

Auteur: Marga Zaal-Hesselmans
Datum: 25 maart 2021

Ruim 2 jaar geleden leerde ik de vorige eigenaren kennen. Zij begonnen een jaar of 8 geleden ‘Fijne Duitse Wijnen’. Voor hen brak de tijd aan om een stap terug te doen en meer tijd te kunnen besteden aan andere zaken. Een soort wijnpensioen. Overleggen, wijnboeren bezoeken, wijnopslag regelen en ja hoor, twee maanden later was de deal rond en had ‘Fijne Duitse Wijnen’ een nieuwe eigenaar!

Ruim 2 jaar geleden leerde ik de vorige eigenaren kennen. Zij begonnen een jaar of 8 geleden ‘Fijne Duitse Wijnen’. Voor hen brak de tijd aan om een stap terug te doen en meer tijd te kunnen besteden aan andere zaken. Een soort wijnpensioen. Overleggen, wijnboeren bezoeken, wijnopslag regelen en ja hoor, twee maanden later was de deal rond en had ‘Fijne Duitse Wijnen’ een nieuwe eigenaar!

Een leven lang leren……. Wijn had altijd al mijn interesse. Niet alléén bij mij overigens, maar ook mijn broer en zus zijn wijnliefhebbers. Wij komen uit een expediteursfamilie en het transport van met name Franse wijn was een van de kernactiviteiten van het familiebedrijf.

Van het een kwam het ander. Wijn is gewoon ingebed in onze familiecultuur. Mijn interesse zat (en zit nog steeds) bij Franse, Spaanse, Italiaanse, Argentijnse en Zuid-Afrikaanse wijnen. Beetje de ‘mainstream’ dus. Alles, behalve……….Duitse wijnen. Om uiteenlopende redenen had ik die gewoon links laten liggen. Beetje dom!

In de ‘mainstream’ wijnlanden bestaat het aanbod niet alleen uit goede wijnen. Dat is met Duitse wijnen niet anders. Ook daar is het zoeken naar de pareltjes in het aanbod. De basis (de druif) is in alle landen/gebieden gelijk; de omstandigheden zijn anders. Het aantal zonuren, de hoeveelheid regen en samenstelling van de grond (om er maar een paar te noemen) maken het verschil. Niet in de laatste plaats is de rol, de schaalgrootte en deskundigheid van de wijnmaker van doorslaggevend belang.

Druiven

De Franse Pinot Noir heet in Duitsland Spätburgunder, maar de druif verschilt niet. En de zo bekende Pinot Gris komt niet uitsluitend voor in Franse Elzas wijnen, maar is ook een bekende wijndruif in Duitsland, de Grauburgunder. Is ook niet zo raar: vrijwel alle bekende druivenrassen vinden hun oorsprong niet in de landen waar ze nu populair zijn (de stambomen van de verschillende druivensoorten beginnen vrijwel allemaal buiten Europa). Inmiddels heb ik geleerd dat Duitse wijnen méér dan een reserveplaats verdienen in het rijtje ‘mainstream’ wijnen. Niet ‘in plaats van’ maar juist ‘ter aanvulling op’.

druif samenstelling

Het team

Mijn interesse en ambitie is het adviseren en enthousiasmeren van mensen over wijn. Maar ja, met uitsluitend wijnambassadeurs kan je geen onderneming runnen. Daarom heb ik de overname van Fijne Duitse Wijnen samen met mijn zwager Maurice vormgegeven in de vorm van een VOF. Maurice is zeker wijnliefhebber, maar concentreerde zich vooral op de zakelijke kant van de onderneming. Maurice is op de eerste plaats eigenaar van tennisschool mtennis in Utrecht. De combinatie tennisschool en het zakelijk runnen van Fijne Duitse Wijnen bleek iets te veel van het goede te zijn. Maurice is nog steeds zakelijk adviseur van Fijne Duitse Wijnen maar richt zich verder volledig op zijn tennisschool. Inmiddels vorm ik samen met mijn zus Geerte het ‘wijnambassadeursteam’.

De afgelopen 2 jaar tot nu

Onze wijnshop heeft een intiem en kleinschalig karakter.

Kennis overdragen, maatwerk, betrouwbaarheid en service waren, zijn en blijven de belangrijkste drijfveren. We blijven ook veelvuldig contact onderhouden met ‘onze’ wijnboeren. We leren van hen en we willen gewoon zien wat er gebeurt met de druiven op de helling én in de wijnmakerij. Een paar aanpassingen waren nodig. Konden we tot voor kort het vervoer van wijn vanuit Duitsland naar een van onze 2 wijnopslaglocaties (Arnhem en Vleuten) organiseren met bestelbusjes, onlangs kwam de eerste vrachtwagencombinatie rechtstreeks vanuit de Pfalz onze kant uit. Uiteraard is dit geen vervanging van onze veelvuldige bezoeken aan de wijnboeren. Verder hebben we (deels op verzoek van klanten) het assortiment reeds uitgebreid en denken nu na over verdere uitbreiding.

Ondertussen dromen we ook van de wijngebieden in Piemonte. Als deze dromen werkelijkheid worden dekken de activiteiten de lading niet meer. Daarom is onze naam gewijzigd in ‘Toffe Wijnen’. Ook daarover in een volgend blog meer.