Oogst Pfalz 2020

Wijnjaar 2020: topkwaliteit ondanks droogte.
Auteur: Geerte Hesselmans
Datum: 26 januari 2021

Het oogstjaar 2020 heeft in Duitsland zeer goede kwaliteiten opgeleverd. Dankzij de droge en zonnige herfst hebben de druiven zich perfect en gezond ontwikkeld.

Het oogstjaar 2020 heeft in Duitsland zeer goede kwaliteiten opgeleverd. Dankzij de droge en zonnige herfst hebben de druiven zich perfect en gezond ontwikkeld.

Warm voorjaar

Het geluk van de Pfälzer was al duidelijk in het voorjaar. De vegetatie kon zich bij zachte temperaturen zonder vorstschade ontwikkelen. De eerste groene scheuten ontknopten negen dagen vroeger dan in de voorgaande jaren.Na een warm en zonnig voorjaar lieten de wijnstokken in april al de eerste uitlopers zien. Eind mei startten de wijnstokken al met de bloei van de druiventrosjes – wat acht tot tien dagen vroeger is dan het gemiddelde van de laatste 30 jaar. De bovengemiddelde warmte was een rode draad door de maanden heen. Alle fasen van de ontwikkeling van de wijngaarden zijn eerder begonnen en zijn sneller verlopen dan gewoonlijk. In juli leidde een hitteperiode van enkele dagen tot zonnebrandschade aan de druiven.

De pluk

130728757 6214275417935 4777283995835063072 n

Turbo-oogst

Het hoofdgedeelte van de pluk in veel gebieden begon dan ook al vroeg, namelijk einde augustus. Vaak oogstten de wijnboeren in de vroege ochtenduren of in het midden van de nacht om de frisheid die typisch is voor Duitse wijnen te behouden. Het jaar 2020 zal door de meesten worden herinnerd als de "turboherfst", die vaak al in september eindigde. "Vooral de rode rassen hebben geprofiteerd van het warme weer. Veelbelovende rode wijnen rijpen in de kelders van de domeinen, ze zijn diep van kleur, met intense bessenaroma's en een fluweelachtige textuur", zegt het Duitse Wijninstituut (DWI).Een voordeel van de droogte was ook in dit wijnbouwgebied het uitblijven van ziekten. Met een verwachte 2,3 miljoen hectoliter oogstten de wijnboeren een oogst die zes procent boven het gemiddelde van de afgelopen tien jaar lag. Door de gezonde conditie van de druiven kunnen ze zich verheugen op een perfecte kwaliteit in de kelder: De Pfalzwijnen uit 2020 tonen zich geconcentreerd, goed gestructureerd, met rijp fruit en een diepe kleur, wat bijzonder gunstig is voor de rode wijnen.

bron: wines of germany – NL/BE 14-12-2020